Pokud si budete chtít něco vyzkoušet, tak není problém. Doražte k nám na MĚLNÍK nebo na některý z marketů :)

Jak vybrat zavinovačku pro miminko

Často se po mailech nebo i při osobních setkáních ptáte, jakou vybrat zavinovačku. Jakou velikost, výplň, materiál, zapínání nebo gramáž výplně.

V tomto článku se vám budu snažit na vše odpovědět, abyste veškeré info našli na jednom místě a nemuseli čerpat z několika zdrojů.

 

PROČ ZAVINOVAČKU POŘÍDIT 

Vlastní obláček pro absolutní uvolnění

Každý máme rádi objetí a pohodlí. Miminko, které okolní svět teprve poznává a získává k němu důvěru o to více. Má rádo svůj omezený prostor, na který bylo zvyklé z bříška maminky. Prostor si po čase, jak se začne více hýbat, tak zvětšuje a zvětšuje. Ale nebudeme předbíhat.

Nyní jsme u novorozence, který se narodí schoulený z bříška a postupně se uvolňuje do rovné polohy na rovné podložce, která pro něho nyní není příliš pohodlná a přirozená.

Péřová zavinovačka: měkoučká podložka pod miminko, která obejme miminko ze všech stran rovnoměrně - zamezuje slehnutí hlavičky. Miminko na tvrdé podložce může ležet na stejné straně a tím si ji slehnout. Napomáhá uvolnění veškerých svalů miminka při spinkání a tím, dostatečné a spokojené odpočinutí. Je thermoregulační - proto je vhodná do veškerého počasí. Největší výhodu má v chladných měsících, kdy nemusíte miminko do kočárku navlékat do dalších vrstev. Přenesete ho v zavinovačce do kočárku - kdy nandáte jen čepičku, rukavičky, přehodíte dečku a můžete pádit. Takže sobě i miminku ušetříte spoustu nervů :) 

V teplých letních dnech nemusíte miminko balit… jen uděláte ze zavinky péřové hnízdečko, pod miminko dáte plenku a může spinkat kdekoliv.

Je skvělá i jako měkoučká podložka do kočárku, kdy nemusíte plánovat žádnou cestu bez překážek, aniž byste vyklepali miminko v tvrdém kočárku. 

Je vhodná i na správnou manipulaci s miminkem, kdy k vám přijde návštěva, která si chce miminko pochovat, ale bojí se ho držet jen tak. 

Klasická zavinovačka: je vhodná pro maminky, které chtějí mít miminka v prvních měsících zavinutá a obávají se peří v péřových zavinovačkách (ale věřte mi, že při správné údržbě - větrání se není proč obávat)

 

NA CO SI DÁT POZOR PŘI VÝBĚRU                

Bezpečnost

V jednoduchosti je krása a já bych se u zavinovačky, která je v bezprostřední blízkosti miminka, toho držela o to více. Opravdu dávejte pozor na různé ozdoby, které se na zavinovačky našívají (mohlo by je miminko utrhnout a spolknout). 

Dávejte pozor i na tkanice - které musejí být dostatečně krátké a široké, aby se do nich miminko nezamotalo - proto nejsou úplně vhodné klasické okrasné tenké stuhy, kterými jsou občas zavinovačky zavazovány (miminko může tkanici chytnout, nebo si do ní zamotat ručku nebo nožku...). 

Tkanice kolem a pod zavinovačkou - velmi důležitá věc. Pod miminkem by měla být jen rovná plocha bez švu, nebo tkanice, která může miminko tlačit a ono vám to neřekne.

Materiál

Novorozeňátka ještě mají problém s termoregulací, proto musíme dávat pozor, aby se miminko nepřehřálo, či naopak nepodchladilo. V případě vyšší teploty je u miminka větší riziko pocení a následných kožních problémů (potničky, vyrážky, opruzeniny...) Proto doporučuji v jakémkoliv ročním období bavlnu, alespoň na vnitřní stranu, na které miminko spinká. Veškeré umělé materiály, nebo směsové materiály raději v tomto případě vynechte- např.minky, potahové látky, bavlna s polyesterem.. Zavinovačka, která je dostatečně veliká, tak Vašemu děťátku vydrží do cca 6-ti měsíců.

Myslete i na příjemnost materiálu, aby nebyl příliš plastický a vašeho drobečka netlačil. 

U materiálu se zajímejte i o výplňové materiály. Raději bych se vyhnula recyklovaným výplním z polštářů nebo molitanu, který v sobě drží vlhkost a může plesnivět - takže nej je peří nebo antialergenní vatelín.

Zapínání

Suchý zip - není příliš vhodný (dělá velký hluk, vše se na něj lepí, po čase přestane fungovat)

Knoflík - má tendenci se trhat a omezuje zapnutí jen na jednu či 2 polohy

Tkanice - záleží na provedení ( nej jsou tkanice našité jen na stranách a horní části zavinovačky, aby netlačily miminko pod zádíčky

Velikost

Ideální velikost zavinovačky je pro novorozeňátko  80x80 cm s prodloužením u nožiček (dráček), aby Vašemu děťátku nebyla příliš veliká, ale abyste za 2 měsíce nemuseli kupovat novou. 

 

BomBamBino PÉŘOVÁ  ZAVINOVAČKA

Nejpraktičtější zavinovačka na trhu - používáme 3 tkanice na zavázání zavinovačky             (utažení můžete regulovat dle potřeby naprosto neslyšně), Snímatelný bavlněný povlak, který má schovaný zip u nožiček (snadná údržba) - možnost dokoupení náhradního povlaku

Možnost výběru velikost do 1/2 roku děťátka - rozměr 80x80 cm, pokračovací péřová zavinovačka 95x95 cm 

Materiál - používáme jen materiály s atesty pro děti do 3 let. Jak látky, ze kterých zavinovačky šijeme, tak i výplňové materiály - vatelín (který je hypoalergenní a rychle schne, aby se v něm netvořila plíseň), peří (používáme kvalitní husí peří z ověřených zdrojů, bez tvrdých brk, která by mohla propíchnout zavinovačku) - 75% prachová, 25% drané peří

Design - možnost zvolení vzoru a barevnosti každé části zavinovačky dle Vašeho přání - tedy každý kousek je originál. ( vnitřní látka, vnější látka, tkanice)

Balení - Ke každé zavinovačce přidáváme protiprachový povlak, který vám umožní cestovat kamkoliv bez zašpinění a zdlouhavého hledání, do čeho zavinku zabalíte. Protiprachový obal vám také umožní, aby zavinovačka počkala čistá na další miminko.

Údržba - všechny látky, které na výrobu používáme, pereme v sensitive prášku a žehlíme, takže zavinovačku máte připravenou rovnou k použití.


bombambino článek zavinovačka 3




bombambino článek zavinovačka 2

 

bombambino článek zavinovačka 4

 

bombambino článek zavinovačka 5